Sabam en je site

27/4/2017

sabam en muziek op je site

SABAM-rechten op de muziek van je site?

Sabam hanteert verschillende tarieven om muziek op websites te kunnen spelen. wat de streaming betreft wordt een onderscheid gemaakt tussen websites waar de muziek een verfraaiende functie heeft (de muziek moet helpen om een ander product te verkopen), websites waar de muziek een illustratieve functie heeft (achtergrondmuziek) en websites waar de muziek zelf centraal staat.

per soort wordt ook nog een onderscheidt gemaakt tussen commerciële en niet-commerciële websites.

bron: www.sabam.be en www.poppunt.be


sabam en video vanaf youtube

Hoe zit het met de auteursrechten van filmpjes die vanaf youtube in een website worden afgespeeld. zijn deze auteursrechten vrij of bestaat het risico dat sabam een factuur opstuurt voor de auteursrechten van deze filmpjes?

wat cultuurnet zegt op 23/10/2009

We vroegen aan cultuurnet hoe het zit met de auteursrechten van filmpjes die vanaf youtube in een website worden afgespeeld. Zijn deze auteursrechten vrij of bestaat het risico dat Sabam een factuur opstuurt voor de auteursrechten van deze filmpjes?

Het antwoord van cultuurnet:
"Of de filmjes of foto’s die gezelschappen of artiesten plaatsen op YouTube, Flickr edm auteursrechten vrij zijn, hangt af van geval tot geval. Als auteursrechten spelen (bv in het geval van videoclips van pop/rockartiesten) dan moet een site als YouTube in principe daarvoor betalen. En in principe mogelijk ook alle andere sites die (via YouTube) zo’n clip embedden op hun site? Daar is juridisch nog heel wat discussie over…
In de praktijk is dit evenwel een quasi onmogelijke zaak: zolang de clips op YouTube staan, zullen ze op honderdduizenden sites ter wereld als embedded clip blijven opduiken. (...)
Juridisch advies lijkt me in deze materie aangewezen, al is het inderdaad een jungle momenteel, zeker internationaal bekeken…"

onze interpretatie van dit antwoord:
Oppassen met het afspelen videoclips van pop/rockartiesten.
Filmpjes die gezelschappen of artiesten zelf op youtube hebben geplaatst om hun productie te promoten, kan volgens ons wel (met de nadruk op 'volgens ons').

Wil je 100% zeker zijn, neem contact op met Sabam