Vlaamse Scholierenkoepel

De Vlaamse Scholierenkoepel wil de leerlingenparticipatie verhogen. Dat doet ze door vormingen en workshops te geven aan scholen en leerlingen. De scholierenkoepel informeert leerlingen ook over hun rechten (en ook een beetje over hun plichten) op school. Als toemaatje verdeelt ze de leerlingenkaart die beschikbaar voor alle leerlingen van het middelbaar onderwijs. 

Samen met de Scholierenkoepel zochten we naar de juiste vorm om dit allemaal duidelijk te maken in de nieuwe website. 

 

Scholieren baas

Amai, wat een zotte organisatie is de Vlaamse Scholierenkoepel. Zot, in de zin van, wauw, respect!

De Vlaamse Scholierenkoepel wil de participatie van leerlingen in scholen en in het onderwijs verhogen. En als het aankomt op participatie van jongeren dan is de Scholierenkoepel zelf de beste leerling van de klas.  Jongeren besturen zelf de organisatie. Zelfs de Raad van Bestuur bestaat enkel uit middelbare scholieren. 

Oh ja, en een team van negen enthousiaste personeelsleden biedt de jongeren ondersteuning.  

Amai wadde

Wat zit er allemaal in de website? 

De agenda staat prominent zodat alle jongeren die actief willen meewerken in de Scholierenkoepel, meteen de juiste activiteit vinden om zich online in te schrijven. Een vraag als "Kan ik mijn C-attest aanvechten" wordt snel beantwoord in de kennisbank. En zoek je ondersteuning voor jouw leerlingenraad of om de participatie in jouw school te verhogen? Misschien helpen de tips en tricks je al op weg of je via een eenvoudig formulier een workshop op maat aanvragen voor jouw school. 

Maar de meeste jongeren bezoeken de website om te zien welke voordelen de leerlingenkaart hen biedt. Je kan gemakkelijk zoeken op de kaart, op regio of op jouw interesses. 

Een nieuw schooljaar, een nieuwe website

Nadat we de structuur hadden uitgetekend en deze getest en goedgekeurd werd door de scholieren, gingen we aan de slag. Eerst werd het design gemaakt in de huisstijl van de scholierenkoepel. Daarna ontwikkelden we de website in Drupal.

Half augustus gaven we een opleiding voor het beheren en invullen van de website. De kennisbank, het aanbod en de voordelen van de leerlingenkaart hadden we al geïmporteerd in de nieuwe website. Oef, dat scheelde een pak werk voor het ingeven van de nieuwe website. 

1 september werd de nieuwe website gelanceerd. Net op tijd voor alle scholieren om te ontdekken welke voordelen hun kaart oplevert en van die leerlingenparticipatie moet nu ook maar eens werk worden gemaakt.